Lodowo | czyli jak otworzyć własną lodziarnię?
Przejdz do serwisu klienta >>

Zanim kupisz sprzęt

KILKA RAD, KTÓRE MOGĄ OSZCZĘDZIĆ CI KŁOPOTÓW.

Serwis

Wybierając dostawcę zawsze sprawdź jego możliwości serwisowe – poproś o kontakt do użytkowników maszyny, którą chcesz kupić i bez wahania zwróć się do nich o opinię (rzetelna firma nie będzie miała nic przeciwko temu). Jeśli kupujesz maszynę bezpośrednio od użytkownika, musisz zweryfikować możliwości serwisowe tego modelu przed transakcją, bo potem może być za późno.

Nowy sprzęt

Najłatwiej wyposażyć lodziarnię kupując urządzenia nowe. Lodziarnia sprzedająca w sezonie średnio ok. 50 kg dziennie potrzebuje zestawu urządzeń, na który można wydać od 50 do 100 tys. €. Wysokość tej kwoty zależy od doboru sprzętu. W tej kwestii lepiej nie polegać do końca na radach sprzedawcy, który na ogół nie jest lodziarzem, lecz dokładnie określić, jakie konkretnie urządzenia są Ci potrzebne. Kilka ogólnych wskazówek znajdziesz w przewodniku planowania lodziarni. W razie wątpliwości bez wahania zwróć się bezpośrednio do nas. Dostawa nowych maszyn, jeśli nie ma ich w magazynie, trwa zwykle od 4 do 6 tygodni, więc nie czekaj z zamówieniem do ostatniej chwili.

Okazje – nowe lub prawie nowe maszyny można kupić przy okazji targów, jako egzemplarze po ekspozycji, z dużym rabatem. Także u nas, z czego skorzystało już wielu klientów.

Zwrot kwoty zainwestowanej w sprzęt może nastąpić szybko – w dobrej lokalizacji nawet w pierwszym sezonie, jeśli dopisze pogoda i umiejętnie poprowadzisz lodziarnię.

Maszyny używane

Maszyny renomowanych marek są projektowane na wiele lat eksploatacji. Jeśli trafi się w pełni sprawny egzemplarz, prawdopodobnie będzie działał dalej przez długie lata. Pamiętaj jednak, że przy ocenie maszyny z drugiej ręki niezbędna jest pomoc kogoś doświadczonego, inaczej może się to skończyć bardzo źle. Używanych maszyn najlepiej szukać począwszy od września. Najgorzej robić to tuż przed sezonem, kiedy szukanie odbywa się pod presją czasu, co skwapliwie wykorzystują sprzedawcy. Tu także warto skorzystać z naszej pomocy – w ciągu 25 lat pracy mieliśmy do czynienia niemal ze wszystkimi maszynami obecnymi na rynku i ich dystrybutorami.

Ułatwiamy pracę:

Wskazówki dotyczące doboru maszyn znajdziesz przy wyborze liczby smaków w przewodniku planowania lodziarni.


Zobacz >>

Otwieranie małymi krokami

Jeśli środki, jakimi dysponujesz nie pozwalają na otwarcie lodziarni Twoich marzeń, zacznij w mniejszej skali. Zamiast pełnoprawnej produkcji z pasteryzacją możesz wystartować z jedną maszyną – frezerem. Ponieważ ogranicza to możliwości produkcyjne, najlepiej zacząć z niewielką liczbą smaków lodów i sprzedawać je z kontuaru, co jest o wiele prostsze i tańsze niż sprzedaż z witryny. Po pierwszym sezonie wyjaśni się wiele dotychczasowych niewiadomych:

  • czy lokalizacja jest dobra,
  • czy podoba Ci się bycie lodziarzem i czy chcesz to kontynuować,
  • czy stać Cię na rozwój.
Jeśli będziesz mógł odpowiedzieć twierdząco na te trzy pytania, nasza pomoc może nie być Ci już potrzebna.
W połowie XX stulecia wielu lodziarzy włoskich emigrowało do różnych części Europy, zabierając ze sobą tajniki wiedzy lodziarskiej. W ten sposób Włochy, kolebka sztuki europejskiej, stały się także kolebką sztuki lodziarskiej, a lody – najbardziej znanym deserem na świecie.