Lodowo | czyli jak otworzyć własną lodziarnię?
Przejdz do serwisu klienta >>

Zaplanuj swoją lodziarnię



ZANIM ZAZNACZYSZ JAKĄŚ OPCJĘ, MOŻESZ DOWIEDZIEĆ SIĘ WIĘCEJ KLIKAJĄC W JEJ NAZWĘ

rodzaj lodów

Poniższe rodzaje lodów mogą występować w jednej lodziarni - obok siebie.
Zaznacz produkt, który będzie reprezentatywny dla Twojej lodziarni.

lody tradycyjne
lody na patyku
mrożony jogurt
okres sprzedaży

tylko w sezonie
przez cały rok
lokalizacja lodziarni

Od niej będzie w dużym stopniu zależało powodzenie przedsięwzięcia.
Poniżej znajdziesz nasze spostrzeżenia co do określonych, typowych lokalizacji.

miejscowość turystyczna
galeria handlowa
ruchliwy punkt w mieście
duże osiedle mieszkaniowe
przy drodze
"bardzo zła"
sposób sprzedaży lodów

Lodziarnia może sprzedawać na różne sposoby jednocześnie. Wybierz podstawowy rodzaj sprzedaży.

tylko na wynos
w lokalu ze stolikami, z samoobsługą
w lokalu ze stolikami i obsługą kelnerską
mobilna
lokalizacja produkcji

W miejscu sprzedaży
Poza miejscem sprzedaży
Bez własnej produkcji
urządzenie do sprzedaży lodów

witryna statyczna
witryna z nawiewem
kontuar
rodzaj produkcji

Lody robi się z płynnej mieszanki, którą można przygotować na wiele różnych sposobów. Ich wybór ma zasadniczy wpływ na wybór urządzeń i wielkość zaplecza.

produkcja z mieszanek w proszku
produkcja z typowych surowców "na zimno"
produkcja z pasteryzacją, kombajn
produkcja z pasteryzacją i dojrzewaniem
llczba wystawionych smaków

Na podstawie liczby jednocześnie wystawionych smaków lodów można w przybliżeniu przewidzieć maksymalną dzienną sprzedaż i odpowiednio zaplanować zaplecze produkcyjne.

W opcjach poniżej znajdziesz sugestie co do podstawowego wyposażenia produkcji, przy założeniu normalnie prosperujęcej lodziarni.


Uwagi:
- wystawiony smak oznacza tzw. szeroką (25 cm) kuwetę lub pojemnik kontuarowy, mieszczący ok. 5 kg lodów.
- nie podajemy liczby ani wielkości szaf mroźniczych. Należy je dobierać zgodnie z ogólną, dobrą zasadą, która mówi, że zamrażarki powinny pomieścić co najmniej dwukrotność liczby wystawionych kuwet lodów.

4 - 8
8 - 20
20 - 32
więcej niż 32
finansowanie

mam wystarczające środki
mam ograniczone środki
nie mam środków